El partit ecologista ha presentat aquest matí els punts estratègics del que serà el seu pla econòmic per a la ciutat de Gandia. Aquest Pla Nova Economia ha estat creat tenint en compte les demandes d’una ciutadania llastada per l’atur i unes arques municipals endeutades i sense liquiditat econòmica. “Segons l’informe del CES, entre gener de 2008 i gener de 2015, la situació de l’ocupació i de l’economia de Gandia ha patit un empitjorament progressiu que es tradueix en 5.400 aturats més. El total de l’atur registrat a l’abril de 2015 és de 8.696 persones sense feina, a més d’un preocupant descens de 8.366 afiliacions a la Seguretat Social i una pèrdua de població de 3.555 persones” -ha comentat Joan Francesc Peris.
Per a Els Verds l’única opció per recuperar nivells de benestar acceptables passa per un pla d’estímul al desenvolupament econòmic, plantejament que només pot aconseguir-se amb unes institucions fortes i unides. Peris assegura que “enfortirem un Govern plural de concentració, cal recuperar a la Junta de Govern com a eix de les mesures i els debats entre tots els partits, com passa a Oliva. Amb la política de la desqualificació i assenyalar amb el dit no anem a poder salvar Gandia de la fallida total“.
Les dades de l’Organització Internacional del Treball (OIT) així ho constaten, plantejant el desenvolupament econòmic com un front participatiu per fomentar els acords de col·laboració entre els principals actors públics i privats del territori, posant èmfasi en la creació d’una estructura d’acció comú que estimule l’activitat econòmica global.
Les propostes dels Verds incidiran especialment en aconseguir una ciutat amb plena ocupació, estable, amb salaris dignes i de qualitat. Per a això és buscaran aliats en totes les forces polítiques i socials per ratificar aquest pacte econòmic comú que assenyala l’OIT. “El nou Ajuntament no pot treballar amb crispació ni enfrontament polític. La irresponsabilitat d’alguns polítics està bloquejant dur endavant mesures necessàries. Que ningú oblidi que la taxa d’atur a Gandia és superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana, quan abans del 2008 era precisament el contrari” -ha dit Peris.
Entre les mesures concretes que el partit ecologista planteja en el seu programa hi ha la de la creació de 5.000 nous llocs de treball entre 2016 i 2020. Aquesta dada no és partidista sinó que es recolza en el mateix informe del CES sobre la incidència en l’economia local que tindria l’impuls de les actuals empreses i la creació de noves. Lluny dels grans projectes que endeutaria encara més a la ciutat, Els Verds donaran suport a la innovació en el sector agrícola i l’agricultura de mercat. També s’impulsarà la recuperació del sector de la construcció amb la rehabilitació interior de la ciutat.
La introducció de mesures energètiques que estalvien despeses i potenciïn una economia verda, neta i responsable. Mesures fiscals que incentiven el desenvolupament del sector industrial i tecnològic. Reforç del sector turístic amb la posada en marxa del projecte del Parc Natural Marjal-Ahuir i el Parc Parpalló-Borrell. El suport clar i decidit a les PIMES de la ciutat evitant la proliferació de grans superfícies, a més de mesures financeres i convenis bancaris que desenvolupin el teixit empresarial. Finalment, s’impulsarà la col·laboració amb les universitats per desenvolupar la investigació i la innovació, a més de la creació d’un Pla Integral de Formació Professional en col·laboració amb els IES de Gandia, les empreses i els sindicats.
“L’aposta d’Els Verds és clara; sense el consens social i econòmic ni la col·laboració activa de tots no podrem recuperar Gandia. Això és una cosa que el bipartidisme ha de posar-se al cap. Mentre ells debaten i s’insulten els uns als altres, hi ha gairebé 10.000 persones a casa sense feina preguntant-se quan algú es posarà a parlar d’ells i dels seus problemes” -ha conclòs Peris.