Els Verds han presentat el seu programa per regenerar la Hisenda Municipal de Gandia, amb un Ajuntament endeutat, sense liquiditat i amb Centenars de Pagaments endarrerits a proveidors. Joan Francesc Peris, candidat verd a l’Alcaldia, va recordar que quan governava el PSOE-Plataforma s’acumulà un deute inabastable després de gastar els 55 milions d’euros del cànon anticipat de 25 anys de la concessió de l’aigua potable. “Van ser anys de despesa desmesurada, com els fastuosos actes del V Centenari dels Borja, Els Grans Projectes d’arquitectes estrella en els que se’ls pagava per cada maqueta un dineral, els anys de la Copa Amèrica … que Els Verds ja vam dir que seria un fracàs econòmic per a la ciutat” -ha dit Peris.
Ara, després de l’etapa d’Arturo Torró i el seu fracàs amb el pla “Ahora Empleo”, la ciutat segueix endeutada, la població sense ocupació i les despeses en projectes cars no fan sinó créixer. Els Verds es comprometen a realitzar una auditoria quan entren a l’Ajuntament per comprovar els comptes de l’empresa pública municipal IPG. “Tenim molts més aturats que el 2008, la ciutat asfixiada pels deutes i l’atur, i el senyor Torró reconeixent que és en IPG on fica als endollats del seu partit, cobrant sous de les arques municipals” -ha comentat Peris.
Els Verds aposten per un control de la despesa amb un doble objectiu:
1. Sanejar l’Ajuntament i fer viables els serveis essencials per als ciutadans.
2. Abordar una nova política fiscal d’acord al Nou Model Econòmic per aconseguir l’objectiu de plena ocupació.
Pel que fa a les propostes concretes, a més d’una auditoria exhaustiva de les arques municipals per conèixer el deute real, Els Verds negociaran amb el Ministeri d’Hisenda el refinançament del deute amb la demanda d’obtenir un quitament del deute “legítim”. Segons Peris, “El Ministeri deu descomptar part del deute que els municipis han cobert amb fons propis. Els ajuntaments han de deixar de ser la germana lletja de l’Administració“. Aquesta mesura suposaria una major participació del Consistori local en els ingressos de l’Estat, rebent contraprestacions de l’IVA o l’IRPF.
Dins de les mesures fiscals, es reclamarà la recuperació de l’IAE per a l’Ajuntament i s’aplicarà una fiscalitat municipal especial per a les grans superfícies. A més, s’establiran taxes fiscals als aparcaments d’aquestes grans superfícies i polígons industrials situats en zones periurbanes.
Una altra de les mesures que ajudaran a la recuperació econòmica dels ciutadans serà el manteniment de les bonificacions de l’IBI a famílies nombroses. Però a més s’estendrà aquesta mesura a famílies monoparentals.
Un punt important per a Els Verds és el relatiu a primer habitatge. Així, s’aplicarà una deducció de l’IBI del 5% (màxim permès per llei) sobre la quota de l’impost del primer habitatge, que com ha manifestat Peris, “el primer habitatge és un dret constitucional i humà. No és concebible que una família perda la seua casa i es quede al carrer “. Per això Els Verds potenciaran l’Oficina Anti-Desnonaments per evitar que això passe a Gandia.
El sector de la construcció també es veurà afavorit amb el pla econòmic ecologista, ja que es bonificarà l’Impost de Construccions (ICO) per a les obres de rehabilitació d’edificis, d’energies renovables i estalvi energètic, i les noves empreses que creïn llocs de treball.
Un altre impost que es veurà bonificat serà l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, introduint criteris d’eficiència energètica i reducció d’emissions. De la mateixa manera s’aplicaran deduccions als vehicles elèctrics.
Finalment, Els Verds es comprometen a revisar les taxes municipals per adequar la mobilitat i l’accés urbà a persones dependents per discapacitat, edat, salut, Alzheimer, etc …