Els Verds li proposen a Torró que junt a Tavernes, Xeraco i Xeresa es demane a la Conselleria de Territori un Pla d’Usos Hídrics i Conservació dels Hàbitats Naturals per al conjunt de la Marjal de la Safor i la seua conca hidrològica.
El portaveu d’Els Verds, Joan Francesc Peris, ha comparegut en roda de premsa aquest matí per a fer una valoració molt crítica del Pla Especial de la Marjal de Gandia que, per segona vegada, ha tingut que posar en informació pública el govern municipal del PP.
Peris que ha estat molt dur i crític en les seues intervencions ha manifestat que la documentació presentada pel govern municipal es nota que ha estat feta a tota pressa i sense massa cura, per tal de justificar davant de la conselleria de territori allò que és injustificable: voler fer un camp de golf al si de la Marjal de Gandia, zona humida altament valuosa i protegida.
Peris ha dit que tots els nous documents presentats reflecteixen que l’anterior camp de golf no acomplia amb la llei de camps de golf del propi PP, com s’havia denunciat abans per Els Verds sense estar reconegut pel govern municipal, o bé,ara, pretenen convèncer a la Conselleria de que l’aigua que s’emprarà al camp de golf provindrà de fora de la marjal i no suposarà alteracions hídriques.
Peris ha presentat tres al·legacions al Pla Especial de la marjal de Gandia:
Primera.- Al si d’una zona humida, catalogada o no, no es poden fer usos esportius ni canvis de rasants, ni alteracions dels seus valors naturals, tal i com ho han vingut dit repetides sentències del Tribunal Suprem. El PP, aprofitant que la Conselleria va deixar fora del catàleg una porció important de la Marjal de Gandia, protegida des del principi de la democràcia municipal, ha intentat justificar que el sòl protegit no és zona humida. Els Verds exigeixen que el Pla d’Especial o d’Usos de la Marjal ha de ser global i abastar tota la zona humida catalogada des de 2002 per la Generalitat i la seua conca d’afecció, 500 metres de perímetre al seu voltant, doncs es tracta d’una unitat natural, hidrogeològica, d’habitats, i les actuacions d’uns municipis afecten a uns altres i haurien d’estar coordinades i dirigides pels organismes supramunicipals implicats en el territori: tant la Conselleria de Territori des de la seua secció de zones humides, com per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb la participació dels ajuntaments implicats i els sectors econòmics i socials -com els regants, propietaris, empreses agrícoles i ecoturístiques, entitats i associacions ecologistes, societats de caçadors i les universitats.
Peris, en aquesta línia, ha denunciat que Els Verds no donaran el seu suport a cap projecte, per ambiental que parega, que tracte els terrenys de la Marjal de manera separada, sense tenir en compte que és una unitat que ha de tenir un marc normatiu global i comú, sobre tot dels valors i recursos hídrics i hàbitats i catalogació del sòl. Els Verds tampoc donaran suport a què s’abandone els terrenys al voltant de la zona catalogada que també són zona humida i han estat deixats fora per una decisió oficial no científica que es contrària a la legislació ambiental com ha manifestat el Tribunal Suprem.
Segona.- El PP municipal justifica el reg del camp de golf amb un sistema de tractament terciari de l’EDAR de Gandia-La Safor que no hi existeix i no està clar que en un futur, a curt o mig termini, es realitze, amb una despesa milionària injustificable en uns moments de crisi i de necessitats d’altres infraestructures més prioritàries per a un pitch&putt de dubtosa rendibilitat econòmica i nul·la rendibilitat ni demanda social. Peris ha denunciat que, en un dels informes, es diu que l’Ajuntament està negociant la construcció del tractament terciari i, en altre, es confon el tractament terciari amb la desinfecció de l’aigua abans d’enviar-la a la mar, el que demostra la més que deficient i contradictòria elaboració del Pla Especial.
Tercera.- Peris ha dit que el Pla Especial segueix vulnerant la llei de camps de golf doncs, en els estudis que ha presentat, que considera tècnicament molt deficients, no es justifica, en cap moment, el que exigeix l’articulat de la Llei de camps de golf: demostrar que els terrenys de la Marjal on es pretén ubicar són menys vulnerables que la meitat de terrenys disponibles del terme municipal. En aquest sentit, Peris ha manifestat que si tenen tan d’interès a fer un camp de golf, poden valorar els terrenys classificats com a sòl no urbanitzable compresos entre el Barranc Sant Nicolau i la carretera d’accés a la Platja de Gandia o altres zones del terme municipal que estiguen ja regades, i no entestar-se en malbaratar els valuosos terrenys de la Marjal de Gandia.