Els Verds de Gandia han presentat les línies mestres del que serà un dels grans projectes dels ecologistes ara que tornen a l’Ajuntament: el Parc Natural Marjal-Auir, que comptarà amb una extensió de 2.800.000 metres quadrats i inclourà també el Parc Públic de l’Alqueria del Duc-Ullals, amb catalogació de sòl especialment protegit al tractar-se de zona humida.
Miquel Rodilla, professor de la l’Universitat Politècnica de València, Campus Gandia, que ocuparà el número 3 de la candidatura d’Els Verds, ha explicat els beneficis i possibilitats d’aquest espai natural: “permetrà la conservació i restauració de valors naturals i paisatgístics claus en el nostre ecosistema. A més, ens servirà per consolidar el potencial científic, ecoturístic, agrari, cultural i educatiu que un parc d’aquestes característiques pot dur a l’economia i el turisme de Gandia. Són molts els llocs de treball que pot generar la regeneració ambiental i l’activació de l’agricultura tradicional compatibles amb els valors ambientals de la Marjal i la potenciació de l’ecoturisme”.
El projecte pretén realitzar actuacions de regeneració i conservació de les àrees especialment protegides com els ullals i la xarxa de sèquies, canals, bassots, arbredes i zones no transformades, així com en les zones agrícoles compatibles, que permetran dur a terme el Pla de Recuperació i Potenciació d’Usos Tradicionals de l’Agricultura Valenciana, com ara l’arròs o els productes d’horta de primavera i estiu.
El candidat a l’alcaldia d’Els Verds, Joan Francesc Peris, ha comentat que “per ací ha de començar el nostre projecte de Sobirania Alimentària, per la consolidació d’un espai agrícola propi del qual es beneficien tant els jornalers i els marjalers com els consumidors locals amb uns productes autòctons de qualitat“.
A nivell turístic, el parc comptaria amb una zona d’acampada ecoturística i una xarxa de rutes per a vehicles no motoritzats i ,fins i tot, de passejos amb barca, que atrauria tant a amants de la natura i famílies com a turistes de països més freds que no poden gaudir d’aquest tipus de turisme en els seus llocs d’origen.
El finançament d’aquest projecte no suposaria una important despesa per a les arques municipals ja que Els Verds buscarien finançar-ho amb fons europeus com FEDER o LIFE i de les Administracions Públiques de l’Estat i de la Generalitat Valenciana. “Una de les línies estratègiques de la Política Agrària de la Unió Europea (PAC) és l’agricultura verda, i aquest projecte estaria ben rebut per les institucions comunitàries” -ha assegurat Peris.
Una de les novetats i punts forts del projecte recau sobre la participació dels propietaris i agricultors en l’explotació comercial del Parc. Així, Els Verds no utilitzaran l’expropiació dels terrenys als propietaris rurals sinó que es crearà una empresa de participació mixta entre marjalers i Ajuntament per a la gestió i l’aprofitament del parc. “Els Verds no entenem cap projecte ni negoci de la ciutat sense la participació dels ciutadans que el fan possible. No té cap lògica que els Ajuntaments facen negoci pel seu compte amb empreses privades que poc o gens tenen a veure amb els recursos de la ciutat. Crearem projectes en què els beneficis recaiguen directament sobre els propietaris, veïns i treballadors d’aquest pulmó de la ciutat que és la marjal i la platja de l’Auir“. -ha conclòs Peris.