Els Verds reclamen la reforma urgent de l’Ordenança Municipal de l’ORA (zona blava) amb la introducció de la tarja de residents amb preus rebaixats al llarg de l’any i la revisió del mapa actual, disminuint els carrers regulats dintre de la ciutat.
El Portaveu d’Els Verds de Gandia, Joan Francesc Peris, ha mostrat la seua sorpresa i malestar al comprovar que a la web de l’Ajuntament de Gandia, a hores d’ara, més de 7 mesos després dels nous preus de l’ORA, continua l’ordenança de 2007, on es contemplen els preus anteriors a l’actual pujada des de l’1 de març i no es diu res de tarja de residents o preus rebaixats per a residents.
El portaveu d’Els Verds de Gandia es pregunta “si està encara en vigor aquesta ordenança de 2007 i, per tant, si s’està cobrant sense cobertura d’una nova ordenança municipal o és una errada tècnica de la pàgina web?”.
Els Verds recorden que, des de l’’1 de març del present any, els nous preus de l’ORA suposaren una pujada del 11,9% en el preu màxim de dues hores, un 33% més del cost d’anul·lació que passà de 3 a 4 euros i, sobre tot, la quasi triplicació del nombre de places que passaren de 266 a 617, posant la zona blava en carrer residencials de Corea i Beniopa així com augmentant els carrers al voltant del centre històric, sense oblidar l’augment de mitja hora del pagament diari al passar de les 13:30 a les 14 hores la sessió del matí.
Els Verds, també, es pregunten quantes targes per a residents en zona d’estacionament regulat de les anunciades per l’Ajuntament de Gandia que es podien demanar abans del 31 març han estat entregades a les més de 400 persones que les demanaren? A quin preu s’han ofert, per a quina periodicitat, a l’empar de quina ordenança o normativa? Per què no es poden demanar de manera permanent per aquells residents en les zones afectades o confrontants a la zona blava?
“Les informacions que he recollit de persones que havien demanat la tarja de resident és que, 7 mesos després, no han rebut cap i, si és així, es mantindria un greuge històric a Gandia en comparació amb moltes ciutats amb ORA on els residents tenen uns preus especials i distingeixen zones verdes, blaves o taronja, segons les necessitats de la mobilitat dels carrers i la major o menor quantitat de residents” -ha dit Joan Francesc Peris.
“Per exemple, a Xàtiva, un resident de la zona blava amb 1,50 euros passa tot el dia en ella i, a Elx, amb 2 euros, i les dues ciutats tenen establert aquest dret en l’ordenança municipal” -ha constatat el Portaveu d’Els Verds.
“La zona blava ha de ser una taxa que permeta la mobilitat en zones d’especial afluència de trànsit, com les zones comercials, però no pot suposar un càstig a les persones residents en eixes zones, que ja paguen uns elevats impostos de circulació de vehicles” -ha reivindicat Peris.
“En un model de ciutat sostenible, on s’apostaria pel xicotet comerç del centre històric i de les barriades i primar els desplaçaments a peu no contaminants, em pregunte per què a l’hora de l’ampliació de l’ORA no s’ha pensat en els carrers públics al voltant de les grans superfícies de la perifèria per a establir la zona blava, que només seria un impost a l’ús comercial del cotxe i no als residents que viuen als carrers de dintre de la ciutat, com ara ha fet el govern municipal? Es vol, realment, potenciar el comerç de la ciutat quan s’amplia quasi al triple la zona blava de dintre de la ciutat o només han pensat en els resultats econòmics de l’ORA per a l’empresa concessionària i per a l’Ajuntament?” -ha conclòs Joan Francesc Peris.