Manifest Dia de la Terra de 2012.
Per eixir de la crisi des d’un nou model econòmic, social i ambiental que es fonamente en un fort i renovat sector agrari, la sobirania i seguretat alimentària, l’ús de les energies netes, un consum responsable i el repartiment solidari del treball i la riquesa.
Més que mai amb el camp valencià.
El moviment verd mundial celebra el 22 d’abril el Dia de la Terra des de l’any 1970, quan més de 20 milions de persones ocuparen els carrers i espais públics per reclamar el dret a una vida saludable i sostenible. Els Verds del PV volem amb aquest manifest “Més que mai amb el camp valencià” dedicar aquesta data del 22 d’Abril de 2012 al sector de l’agricultura valenciana, que viu una crisi estructural des de fa anys i està abandonat a la seva sort per la manca de política i polítics que el defensen.
En el marc de la situació crítica que viu el Planeta Terra amb el canvi climàtic, el perill nuclear més evident cada dia des de l’accident nuclear de Fukushima, la desforestació de l’Amazones, la fam endèmica als països empobrits, una dura crisi econòmica internacional, provocada per la cobdícia del neoliberalisme, més greu als països europeus de la Mediterrània, que ha portat a l’atur a milions de persones, el tancament de xicotetes i mitjanes empreses, la manca d’expectatives de futur a curt i mitjà termini per a les joves generacions, el camp valencià viu una profunda crisi estructural quan pot ésser un dels principals sectors productius que farien possible l’eixida de la crisi econòmica, social i ambiental que pateix el País Valencià.
Avui, l’agricultura valenciana està en regressió, els agricultors professionals són cada vegada més vells, les seues rendes més baixes i les perspectives de futur per l’actual política de la UE més que preocupants. Ha augmentat l’abandonament de camps que va començar a terres en zones d’interior, però s’ha generalitzat i traslladat també al litoral, on ja és més d’un 8% la desaparició de camps de cítrics a causa de la disminució constant dels ingressos de les campanyes de la taronja.
La recuperació del sector agrari, en sentit ampli, és una de les millors opcions per un nou model econòmic i social, més solidari i sostenible. Per a la seua recuperació, és necessari la reorientació de la PAC de la UE cap a una política agrària que recolze les produccions locals dels xicotets i mitjans productors i lluite contra la deslocalització de la producció dels aliments que consumim diàriament, el control dels preus i l’apropiació de la major part dels beneficis que genera l’economia agrària per part de les multinacionals agroalimentàries i els fons internacionals d’inversió.
No és d’estranyar la forta oposició i malestar que ha generat al sector del camp valencià el darrer acord agrícola amb Marroc signat per la UE que consideren va en contra dels interessos dels ciutadans -en este cas els llauradors i els consumidors- per a beneficiar a les grans empreses d’ambdues bandes del Mediterrani.
Els Verds del PV treballarem per aconseguir que la PAC done solucions a la volatilitat dels preus agraris, lluite contra la preponderància de la distribució comercial en la cadena alimentària, assegure la rendibilitat de les explotacions dels xicotetes productors i les cooperatives i empreses socials, acabe amb el domini en la negociació dels preus del camp de la gran distribució comercial, impossibilite les estratègies de les grans superfícies de baixar els preus agrícoles europeus, assegure la reciprocitat dels productes agraris de tercer països, s’augmenten les ajudes a la producció ecològica i al mercat de proximitat i es lluite decididament contra el conreu de transgènics (OGM) i es protegisquen les llavors i les espècies autòctones i la biodiversitat.
Els Verds del PV denunciem el PP que des de 1995 governa la Generalitat Valenciana i ha estat sord i quiet davant de les reivindicacions del sector agrari valencià.Es pot dir que no ha hagut altra política respecte al camp valencià i també en matèria forestal de total abandó, d’ineficàcia que és tradueix a deixar el camp lliure al neoliberalisme econòmic també en matèria agrària i que siguen els grans comerços i les grans empreses les que controlen el sector cada dia més en detriment dels agricultors professionals.
El Dia de la Terra cal fer memòria que un arbre autòcton aporta un efecte sumidor d’uns 300 kg de CO2 durant el seus creixement. La protecció i regeneració de la cobertura forestal i la protecció del sòl de les muntanyes valencianes para frenar els efectes de l’erosió i la desertització creixent hauria de ser una estratègia més que necessària i urgent en la lluita contra el canvi climàtic.
Els Verds del PV ens comprometem a recolzar el camp valencià com a sector estratègic per al redreçament econòmic, social i ambiental del País Valencià. Exigim una política activa per a la seua reconversió estructural, productives i comercials, el reforçament del cooperativisme, la reorientació cap al consum local, possibilitar el relleu generacional i l’ampliació del cultiu ecològic i aconseguir un allau de nous llocs de treball i millorar els preus i la qualitat del productes per al consumidor garantit les rendes familiars dels professionals del camp i de les zones rurals.
Els Verds, més que mai, amb el camp valencià.
Presidència Executiva d’Els Verds del PV, 20 d’Abril de 2012.