Per Joan Francesc Peris, Portaveu d’Els Verds i candidat a l’alcaldia de Gandia.
Ximo Puig ha justificat la convocatòria anticipada de les eleccions autonòmiques com un acte de sobirania valenciana per a guanyar incidència en les decisions que es prenen en Madrid i afecten a la nostra societat. Encara que aquesta és només una justificació del seu interès partidista per aprofitar un possible augment dels resultats electorals del PSOE, és cert que ens permet plantejar, en aquest marc de dobles eleccions, aquelles coses que encara estan pendents i que afecten al present i futur de totes les persones. Una de elles i la més important per a nosaltres, Els Verds, per la seua incidència en tota la vida econòmica i social és la reforma de la política energètica de l’Estat en clau estratègica de lluita real contra el canvi climàtic.
Una nova política energètica que impulse decididament les energies renovables, sobre tot la solar fotovoltaica, que fomente l’autoconsum, que acabe amb el poder de les grans empreses elèctriques, que rebaixe el preu del rebut de la llum i que no permeta la pobresa energètica de moltes famílies ha estat una de les assignatures troncals que s’han quedat pendents en el govern de Pedro Sánchez.
No sabem si serà per allò de les portes giratòries a les que ens han tingut acostumats els expresidents i exministres del bipartidisme PP–PSOE que passaven del ministeri als consells d’administració de les elèctriques, però ni ha anat endavant l’auditoria al sector elèctric per esbrinar si està justificat el preu de la llum ni tampoc ha acabat derogat l’impost al Sol que càrrega fiscalment a l’autoconsum que no passa per la xarxa elèctrica que aprovà Rajoy el 2015. No. La transició ecològica en Espanya és lenta i massa vegades còmplice dels grans interessos.
L’any 2011, pocs dies abans de l’accident nuclear de Fukushima, el govern de Zapatero va concedir una pròrroga de 10 anys de funcionament a la nuclear de Cofrents. L’any 2021 tindrà 37 anys dels 40 anys de vida útil per als que fou dissenyada. Tanmateix, en el Pla Nacional Integrat per a l’Energia i Clima 2021-2030 dissenyat per l’actual govern no es contempla el tancament de cap nuclear abans de 2030, mentre contempla el manteniment de les sobreretribucions que cobren les empreses elèctriques en el rebut de la llum procedents de l’energia nuclear i que alguns estudis valoren en 17.000 milions d’euros fins al mateix 2030. Ens preguntem si els actuals governants estan pensant en prorrogar més enllà del 2021 el funcionament de la nuclear de Cofrents, anant més enllà de la seua vida útil, quan, a més d’estar més que amortitzada, és una central dissenyada a finals dels 60 i principis dels 70, més que obsoleta. No va ser cap casualitat que el accidental nuclear de Fukushima començara justament en la central més antiga del Japó. Ja sabem que les empreses propietàries de les centrals volen allargar el seu funcionament fins als 60 anys, però seria una temeritat i una greu irresponsabilitat que el govern central ho accepte.
Els Verds considerem que cal exigir fermament al nou govern sorgit de les eleccions del 28 d’abril el tancament de la nuclear de Cofrents, tal i com aprovaren les Corts Valencianes l’any 2017, quan acabe l’actual pròrroga en 2021, que faria innecessari el nou magatzem de residus radioactius que està projectant-se i ens evitaria definitivament el perill d’un accident nuclear, a més de l’evaporació de milers de metres cúbics d’aigua del Xúquer. Però, a més, si la transició ecològica ha de ser justa i eficient, també cal exigir acabar amb el sobrecost del rebut de la llum per a que les famílies i les empreses deixen de ser el suport involuntari dels excessius guanys de les elèctriques. És incalculable el benestar econòmic i social que una nova política energètica fonamentada en les energies renovables i alliberada del poder omnipresent de les grans corporacions es generaria al nostre país.
La lluita per abaratir el rebut de la llum i contra el canvi climàtic i el perill nuclear és la mateixa. És l’hora del canvi energètic i de la justícia social.