Per Joan Francesc Peris, Portaveu d’Els Verds i candidat a l’alcaldia de Gandia.
A partir d’una iniciativa ciutadana que ha recollit més d’un milió i mig de signatures, els governs de la Unió Europea han acordat una nova directiva que assegure la qualitat de l’aigua potable. Ja era hora! Benvinguda siga eixa directiva que encara està en procés de debat però que connecta amb un treball que encetarem Els Verds a l’Ajuntament de Gandia amb la construcció i posada en marxa des de 2005 de dues plantes de tractament de l’aigua potable que des dels pous es servia als consumidors de Gandia.
Teníem -i ara volem tornar a mamprendre’l- un doble objectiu. El primer, que sí poguérem executar, era l’eliminació dels perills per a la salut de la presència de nitrats a l’aigua, també d’un excés de calç i altres elements dissolts en ella. Així, acordarem amb l’empresa concessionària de l’aigua la construcció de dues plantes de tractament amb una tecnologia totalment innovadora en la Península Ibèrica, l’electrodiàlisi reversible, que elimina aquests elements nocius i obté al final d’un doble procés una aigua de molta qualitat. Aquesta inversió suposava uns 17 milions d’euros per amortitzar-la.
Després, sabíem que s’acabava la concessió i vindria una nova etapa: teníem pensat el Pla director de renovació de la xarxa, per eliminar fuites, les velles canonades encara de fibrociment, posar una planta de tractament més menuda per a la platja en temporada alta… Però, l’any 2007, no tinguérem el suficient suport de la ciutadania per a seguir endavant. Vingué el procés d’adjudicació de la nova concessió i tots els càlculs econòmics: el del preu de l’aigua i el del cànon anticipat que arribà a 55 milions d’euros es feren comptant amb la tarifa transitòria de les plantes de tractament. Els Verds ho advertirem, fins i tot, mitjançant recurs escrit a l’Ajuntament que, com no?, va ser desestimat. Així es disposà del cànon anticipat, que és pagar d’una vegada el que una empresa concessionària ha de donar a l’Ajuntament cada any de contracte per prestar un servei públic, per a tot tipus de despeses municipals i no per al Pla Director de l’Aigua Potable. Poc o gens d’aquells milions es va invertir en renovar la xarxa i completar el projecte i seguim pagant en cada rebut la taxa d’obres de les dues plantes de tractament, ara reconvertida, des de 2015, per acord del govern municipal PSOE–Més Gandia, en taxa “d’amortització tècnic-financera” que en cada rebut suposa uns 8 euros. La quantitat que es cobrarà fins a la finalització de la concessió, que crec recordar que és de 25 anys, permetia plantejar amb escreix renovar la xarxa i, fins i tot, abordar la finalització dels dipòsits contra avingudes que també ha estat paralitzada des de 2007. També es va desestimar el nostre recurs a aquesta decisió de no eliminar la taxa d’obres. Per què hem de tornar els consumidors el cànon anticipat de 55 milions d’euros que l’empresa atorgà a l’Ajuntament per a guanyar l’adjudicació? Eixa és la pregunta que ens fem i que, fins ara, no ha tingut resposta de cap responsable municipal.
Els Verds, en la nova etapa municipal que de segur s’obrirà des del darrer diumenge de maig, volem recuperar el projecte i completar-lo. Volem assegurar l’aigua de qualitat per a totes les aixetes de Gandia, que la gent puga beure l’aigua amb total tranquil·litat, que siguen molts menys els envasos de plàstic, que els carrers i baixos comercials de la platja s’inunden menys vegades o cap. Cal revisar la tarifa de l’aigua potable i encetar una nova negociació amb la concessionària per a fer-ho possible. Hi ha marge de negociació: els 8 euros de cada rebut.
L’any 2005, 14 anys abans de l’actual acord de la UE, Gandia es posava a l’avantguarda de les ciutats espanyoles en servir aigua de magnífica qualitat. L’empresa concessionària ho va difondre en congressos tècnics de tota Espanya. Ara, Els Verds ens proposem acabar el projecte que encetarem. És un tema de salut pública, de millora del medi ambient i, també, de justícia social. Sempre, des de dins o des de fora de l’Ajuntament, hem estat i estarem compromesos a defensar el dret a una aigua de qualitat que tenen -tenim- totes les persones consumidores d’aigua potable de Gandia.